Search

Kontrolery

Kontrola temperatury - FAQ (często zadawane pytania)

Jak dokładna jest temperatura pieca?

Istnieje wiele aspektów dokładności temperatury, które należy wziąć pod uwagę. Na przykład, system kontroli temperatury mieści się w zakresie +/-0,5C. Nie pozwala to jednak na rozprzestrzenianie się temperatury w komorze, aby to sprawdzić komorę mapuje się za pomocą termopar, co określa się mianem badania równomierności temperatury (Temperature Uniformity Survey lub TUS). Najlepsze piece mieszczą się w zakresie <+/-5C. Inne czynniki, które wpływają na dokładność pieca to wymiana powietrza lub objętość użytkowa.

Czy piec będzie miał taką samą równomierność w wysokich i niskich temperaturach?

Rozkład temperatury w piecu poprawia się im niższa jest wartość zadana. Wynika to z faktu, że deltaT pomiędzy temperaturą pomieszczenia a wartością zadaną jest znacznie bliższa, co zmniejsza straty cieplne do środowiska zewnętrznego. Dzieje się tak również dlatego, że przy niższych temperaturach powietrze jest "gęstsze" i dlatego łatwiej się porusza.

Czy piec może pracować w wyższej temperaturze niż wartość zadana?

Gdy jest obawa ze względów bezpieczeństwa lub w celu ochrony produktu wewnątrz pieca, należy skonfigurować piec z zabezpieczeniem przed przekroczeniem temperatury maksymalnej (Over-Temperature Protection) urządzenia. Będą one wyłączyć, jeśli wstępnie ustawiona temperatura jest przekraczana. Jedną rzeczą do zapamiętania jest to, że zabezpieczenie przed przekroczeniem temperatury maksymalnej nie może zatrzymać reakcji egzotermicznej. Jeśli masz szczególne obawy wokół zagrożeń pożarowych wtedy zabezpieczenie przed przekroczeniem temperatury maksymalnej musi być brane pod uwagę.

Czy można automatycznie wykonywać kroki temperatury w piecu?

Tak, piece są wyposażone w szereg sterowników, które umożliwiają wykonywanie różnych kroków, ramp i zatrzymań. Do wykonania tego typu funkcji potrzebny jest programator. Można również rejestrować dane za pomocą niektórych modułów sterujących, co pozwala na przywołanie danych po zakończeniu pracy.